In 2019 reisde ik met een vriend naar het kunstdorp Cill Rialaig aan de westkust van Ierland Het land was rotsig, leeg, groen en doorkruist met eindeloze netwerken van muurtjes gebouwd van korstmossige stenen. De nachten waren te donker om mijn voeten te zien. Bij het lokale dorpje Ballinskelligs verwees alleen een vervallen fort op een periode van enigszins belang ooit. Nu werd er gewoon gedorpt: twee caf├ęs, gedoe om een felblauwe verfbeurt en wachten op toeristen van de zomer.

uit 2019 tot 2019 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

2019_11_17 Kilrelig Famine Village

2019

Hongersnood Een landstreek waar ooit een hongersnood huishield. Na het wegvallen van het enige voedselgewas en de onmacht van ieder om er wat aan te doen waren er de verschrikkingen. Nu zijn er alleen nog de bouwresten, pittoresk ogend maar af en toe denk je er wel anders over en beneemt de hardheid van wat er gebeurde je de adem.

2019_11_18 Kilrelig Art Residency

2019

Kleurcontrast De ruïnes van voormalig hongersnooddorpje Cill Rialaig vormen een massa muren van grof gestapelde scherpgerande witgrijzige stenen. Een deel is in gebruik als residentie ofwel kunstenaarsvakantiepark. Met mild Iers najaarsweer van 5 Beaufort, waterkoud en een grijzige lucht, vond ik een luwte in een dakloze ruïne. Het zicht van een halve bocht schilderde ik in tien handbrede segmenten, per stuk begon ik met een andere felle toonzetting, alsof je een pot verf omgooit. Vervolgens dekte ik alles toe met grijs, mos en aanslag, net als in het echt.

2019_11_20 Kilrelig McCarthy Blues

2019

Baken Een ruïne van een fort, of fortje in een stille westelijke baai van de Ierse westkust. Ooit was het zinvol dit te bouwen, als gebalde vuist tegen piraten. Dan moet er echter wel wat te roven zijn en dat valt nu nogal tegen. Desondanks is er daarom nu toch een baken in het landschap bij.

2019_11_20 Kilrelig Skellig Blues

2019

Star Wars Een in zee brokkelend klooster nabij Ballinskelligs, tot binnen de ruïne-muren bezaaid met grafzerken, sommige nog recent. Hier vervolgden ooit de monniken hun kloosterleven, na eerst eeuwenlang dagelijks het steile rotseiland Skellig Michael op en neer gelopen te hebben. Die rots is nu vooral bekend van een enkele Star Wars scène, zoals op een verwaaid glamourbord in het nabije stille haventje te lezen was: zo wreed kan de geschiedenis zijn. Ik schilderde het geheel enigszins onder tijdsdruk, met nog twee uur daglicht te gaan.